Content voor Ingelogde Gebruikers

Wanneer je potentiële werkgever vraagt om referenties: tips!

Motivatiebrief: check! Cv: check! Referenties: ehhh…check? Hoewel het checken van referenties steeds minder vaak gebeurt, zijn er nog steeds bedrijven die dit doen als onderdeel van het sollicitatieproces. Zorg er dus voor dat áls ernaar gevraagd wordt, je voorbereid bent en dat je referenties daadwerkelijk van toegevoegde waarde voor je zijn. Hoe? Wij geven je een aantal tips!

Het hoeft geen hoge pief te zijn

Misvatting: een referentie moet altijd van een leidinggevende zijn. Nope. Een collega met wie je hebt samengewerkt of een opdrachtgever waar je mooie dingen voor hebt gedaan kan ook een mooie referentie zijn! Vaak kunnen zij zelfs nog beter en gedetailleerder vertellen hoe het écht is om met jou te werken en wat je toevoegt aan een team.


Licht altijd je referent in

Vraagt je nieuwe werkgever om referenties? Neem dan altijd eerst zelf contact op met je referenties. Zo weten ze van tevoren dat ze een telefoontje kunnen verwachten en kun je gelijk één en ander doorspreken. Stem ook even af op welke momenten ze het best gebeld kunnen worden, wel zo handig voor beide partijen.


Zet referenties niet op je cv

Laten we eerlijk wezen: vrijwel niemand zit erop te wachten dat zijn of haar persoons-/ contactgegevens zomaar verspreid worden. Daarnaast mogen referenties pas benaderd worden als jij daar uitdrukkelijke toestemming voor hebt gegeven. Zet daarom geen lijst met referenties op je cv maar lever ze bijvoorbeeld aan zodra je nieuwe werkgever daar om vraagt.


LinkedIn aanbevelingen in plaats van de oldschool referentie

We zien dat LinkedIn  de vraag naar de klassieke referenties steeds verder verdringt. Vraag daarom op LinkedIn om aanbevelingen! Bijvoorbeeld van oud-collega’s, opdrachtgevers of klanten. Deze zijn dan gelijk zichtbaar zodra een recruiter jouw profiel bekijkt.

Havenstraat 305
1271 GD, Huizen

Scroll naar boven