Content voor Ingelogde Gebruikers
Lichaamstaal Tijdens Je Sollicitatiegesprek

Lichaamstaal tijdens je sollicitatiegesprek

Zo, zit je dan. Face to face, Zoom to Zoom, Teams to Teams. Je sollicitatiegesprek is een feit. En dan begin je ineens als een malle aan je wenkbrauw te plukken, zenuwtrekje van je. Of kijk je naar alles in de kamer behalve naar je gesprekspartner. Hoe goed je eerste indruk ook was en hoe mooi je cv ook is, een slechte lichaamshouding blaast dat allemaal omver. Daarom geven we je tips waar je op moet letten zodat je die goede eerste indruk vasthoudt. Signed, sealed, delivered, the job is yours.


Let op zenuwtrekjes

Ja, die zag je al aankomen na de intro van deze blog natuurlijk. Veel mensen hebben last van zenuwtrekjes en vaak zijn ze zich daar niet eens bewust van. Prima, je ondervindt er daardoor zelf ook weinig hinder van alleen kan het je gesprekspartner wél opvallen. En laten we eerlijk zijn: hoe moeilijk is het om er daarna niet meer op te letten? Verf een rode stip op de muur tegenover je en kijk er vervolgens niet naar. Wordt hem niet, hè? Vraag daarom aan je omgeving of zij zenuwtrekjes bij jou herkennen en kom er zo achter of je ze hebt en welke het precies zijn. Je ervan bewust zijn, helpt om deze handeling vervolgens niet meer automatisch te doen.


Je lichaamshouding

Deze komt natuurlijk ook niet als verrassing. Een goede lichaamshouding tijdens je sollicitatiegesprek is ‘key’. Niet alleen omdat beter voor je lichaam is en je je er zelfverzekerder door voelt maar ook omdat je zelfverzekerder overkomt. Dus hup! Rug recht, schouders naar achter (niet overdrijven natuurlijk), kin omhoog en handen losjes op tafel.


Nu we het over toch over je handen hebben

Laat ze niet alleen maar losjes op tafel liggen maar gebruik ze ook om losjes gebaren mee te maken. Bijvoorbeeld om woorden kracht bij te zetten. Sla je armen alsjeblieft ook niet over elkaar, dit komt gesloten en defensief over. Handjes laten wapperen dus, maar wel met mate.


Nog ééntje dan: de handdruk

En dan houden we op over handen, hoor. Wist je dat uit onderzoek blijkt dat de beslissing of iemand je mag of niet, wordt gemaakt tijdens de handdruk? Zaak om een goede in- ehh handdruk te maken dus! Geef geen slap handje maar een ferme handdruk. Ook hier geldt weer: overdrijf niet. Je wilt geen pijnlijke of gebroken vingerkootjes achterlaten bij je gesprekspartner. Niet te zacht en niet te hard dus. Kijk bij de handdruk je gesprekspartner in de ogen en smile!


Oogcontact

Eén van de belangrijkste zaken tijdens je sollicitatiegesprek: genoeg oogcontact maken. Door genoeg oogcontact te maken kom je betrouwbaar en eerlijk over. Maar, don’t make it weird! Blijf niet als een bezetene je gesprekspartner aanstaren maar doseer het oogcontact.

Succes!

Geen sollicitatiegesprek op de planning staan maar wil je dat wel? Bel ons even, we hebben vast een toffe uitdaging voor je.

Havenstraat 305
1271 GD, Huizen

Scroll naar boven