Content voor Ingelogde Gebruikers

Tips voor tijdens jouw video sollicitatiegesprek

“Dit is niet het moment om te solliciteren.” Zeker wel! Misschien kom je er nu juist achter dat je baan niet meer bij je past, of staat je job op de tocht door de Corona crisis. Alleen, het old skool solliciteren zit er nu even niet in, want bij elkaar aan tafel schuiven voor een gesprek gaat nu niet. No worries! Videobellen via bijvoorbeeld Zoom, Skype of Teams is een goed alternatief. Maar, dit is waarschijnlijk wel nieuw voor je en daarom misschien ook wat spannender dan normaal. Een beetje gezonde spanning voor een sollicitatiegesprek is oké, maar teveel is nooit goed. Daarom helpen we je graag met wat tips om jouw video sollicitatiegesprek iets makkelijker te maken.

Check your gear

Een inkoppertje dit, maar zorg ervoor dat de camera van je pc, laptop of tablet goed werkt. Doet hij het niet of laat de kwaliteit te wensen over? Gebruik dan je smartphone om je video sollicitatiegesprek te voeren.

Zoek uit hoe de videotool werkt

Want van het ter plekke nog moeten uitzoeken word je niet alleen nerveus, het oogt ook een beetje klungelig? De recruiter stuurt je waarschijnlijk een uitnodiging voor het video sollicitatiegesprek. Hierin zie je ook welk systeem er wordt gebruikt. Check van tevoren goed hoe dit systeem werkt, maak een account aan en doe alvast een testcall met een vriend of vriendin.

Zorg voor een professionele, opgeruimde omgeving

En dat is dus niet een rommelige slaapkamer. Zorg ervoor dat je in een rustige, neutrale ruimte zit. Niet alleen omdat het wat professioneler staat maar ook omdat je gesprekspartner niet wordt afgeleid.

Denk aan je lichaamshouding part 1

Ondanks dat je elkaar via een scherm ziet is het wel netjes om elkaar, voor zover mogelijk, zoveel mogelijk aan te kijken. Het is misschien wat onwennig maar probeer toch om vooral recht in de lens te kijken. Tijdens een videocall met iemand praten die de hele tijd naast, boven of onder zijn scherm kijkt is niet fijn. Grote kans dat je ook wat ongeïnteresseerd of laks overkomt. En dat is niet je bedoeling, nemen we voor het gemak even aan ?

Denk aan je lichaamshouding part 2

Ja je zit comfortabel thuis, ja je hebt waarschijnlijk stiekem huissokken aan in plaats van hakken of nette veterschoenen en ja, misschien heb je zelfs wel een joggingbroek aan onder je nette blouse. Maar laat dit niet je houding beïnvloeden! Neem een professionele houding aan; zit rechtop, schouders recht en je armen rustig op tafel voor je.

Last but not least

Bereid je goed voor, net zoals je dat voor een ‘normaal’ sollicitatiegesprek ook zou doen. Succes! Heb je toch wat meer advies nodig? Contact ons dan even, we helpen je graag!

Havenstraat 305
1271 GD, Huizen

Scroll naar boven