Aan welke functie-eisen moet je voldoen om te solliciteren?
Ja daar staat ie hoor: dé baan. De baan die je op je lijf geschreven is, waar je tot in je tenen enthousiast van wordt, waarvan je niet kan wachten tot je eraan kan starten. En dan valt je oog op de functie-eisen. Grote domper, want terwijl de functieomschrijving al jouw wensen afvinkt, vink jij niet alle functie-eisen af. Bijna allemaal, dat wel. Maar bijna is niet helemaal. Dus, wat nu? To solliciteer or not to solliciteer? Wij van Hire.nl helpen je bij de beslissing.
Hoe ontstaat de lijst van functie-eisen?
Met een uitgebreide lijst vol eisen, hoopt de organisatie hun perfecte droom kandidaat binnen te halen. Dit kan simpelweg zijn omdat ze denken dat ze dat nodig hebben. Het kan ook zijn dat ze iemand zoeken die een kopie is van degene die vervangen moet worden. Of, wanneer het gaat om uitbreiding, is de eisenlijst gebaseerd op eigenschappen die ze nu missen binnen het huidige team.
Aan welke functie-eisen voldoe je (niet)?
Er wordt vrijwel altijd aangegeven welke functie-eisen een ‘must’ zijn en welke ‘nice-to-have’ (pré) zijn. Hou voor jezelf als stelregel aan dat je kunt solliciteren als je over 80% of meer van de gevraagde competenties beschikt. Zo is solliciteren als jurist terwijl je helemaal geen passende studie hebt afgerond waarschijnlijk zonde van je tijd. Maar heb je een 6 in plaats van 8 jaar ervaring of voldoe je niet aan een pré? Dan kan je prima solliciteren. Je beschikt hoogstwaarschijnlijk over andere ervaringen en eigenschappen die nuttig zijn voor de organisatie.
Vraag jezelf af: Kan ik deze job uitvoeren?
Kijk iets verder dan de vacaturetekst en probeer je in te beelden wat een persoon met deze functie elke dag doet. Voor welke uitdagingen komt hij te staan, welke verantwoordelijkheden kent hij en wat heeft hij nodig om succesvol te zijn in deze functie? En vraag jezelf af if you have what it takes. Als je eerlijk naar jezelf kijkt dan weet je ongeveer voor welke functies je wel en voor welke functies je minder geschikt bent. Gebruik hierbij je gezonde verstand en probeer, ook voor je eigen bestwil, hier zo eerlijk mogelijk in te zijn.
Match je voor 80% maar ben je 100% gemotiveerd?
Ga er dan voor! Bekijk de functie-eisen goed en zoek naar mogelijke overeenkomsten met jouw skills en ervaringen. Begin je motivatie dus niet met ‘Ik weet dat ik niet volledig aan alle functie-eisen voldoe’, maar probeer jouw ervaring te koppelen aan de gevraagde ervaring in de vacature. Blijf ook hier eerlijk en zoek het niet te ver. Suggereer bijvoorbeeld niet dat jouw ervaring als aanvoerder van je voetbalteam je geschikt maakt als manager (al maakt het je wel weer een teamplayer ?). Laat met goede voorbeelden zien waarom jij misschien niet op papier, maar wel in real life die perfecte kandidaat bent. Succes!