Content voor Ingelogde Gebruikers

Een duidelijk functieprofiel: hoe stel je deze op?

Je bent op zoek naar een kandidaat om een bestaande functie over te nemen, je wilt je bedrijf uitbreiden, of je bent op zoek naar uitbreiding d.m.v. een nog niet bestaande functie. In alle drie de gevallen is het erg belangrijk dat je je afvraagt waar je naar op zoek bent. Kun je een oud functieprofiel gebruiken? Of heeft deze nog wat aanpassing nodig. We leggen je graag uit hoe je een duidelijk functieprofiel opstelt, zodat jouw zoektocht naar de juiste kandidaat gemakkelijker is.

Hoe schrijf je een goed functieprofiel?

Verplaats je in jouw potentiële nieuwe werknemer; wat zou jij willen weten over de functie? Wat wil je over het bedrijf weten? Denk daarnaast ook na over; waar zijn wij als organisatie precies naar op zoek?

Uit onderzoek blijkt dat je erg op zoek gaat naar een functieprofiel van de vertrekkende werknemer. Maar is dit wel echt wat je zoekt? Waar beschikt deze huidige werknemer niet over, waar je wel naar op zoek bent? Zijn er andere werkzaamheden binnen het team waarin deze nieuwe werknemer ook kan ondersteunen? Wat zijn de doorgroeimogelijkheden voor deze functie? Allemaal vragen waar je goed over na moet denken voordat je een functieprofiel opstelt.

Wat staat er in een goed functieprofiel?

Beschrijving van de organisatie

De kandidaat hecht de meeste waarde aan de bedrijfscultuur. Het is dus belangrijk dat de kandidaat zich aangetrokken voelt tot de organisatie, de industrie en het product of de dienst die de organisatie verkoopt. Begin het functieprofiel dan ook met een goede beschrijving van de organisatie.

Taken en verantwoordelijkheden

Hierna is het belangrijk om te beschrijven wat de functie precies inhoudt. Welke taken gaat de werknemer uitvoeren? Waar in de organisatie komt de werknemer terecht? Welke verantwoordelijkheden krijgt de werknemer? Hoeveel uur gaat de werknemer werken?

Functie-eisen

Om de juiste kandidaten aan te trekken, stel je een duidelijk kader aan eisen in jouw functieprofiel op. Welke opleiding heeft iemand minimaal afgerond? Hoeveel jaar werkervaring heeft deze kandidaat? Welke vaardigheden en eigenschappen zijn belangrijk voor deze functie? Zorg ervoor dat je niet teveel eisten stelt, want zo maak je het aantal potentiële kandidaten steeds kleiner.

Arbeidsvoorwaarden

Uiteraard zijn arbeidsvoorwaarden altijd bespreekbaar, maar het is goed om aan te geven wat jouw potentiele werknemer kunt verwachten. Welke loonschaal komt de werknemer terecht? Wat zijn de werktijden? Wat is de contractduur? Betreft het een fulltime of parttime functie? Maar ook secundaire arbeidsvoorwaarden zoals vakantiedagen, pensioenregeling en doorgroeimogelijkheden zijn goed om te benoemen in het functieprofiel.

Sollicitatieprocedure

Wanneer je inhoudelijk alles van het functieprofiel hebt benoemd, is het belangrijk aan te geven hoe de sollicitatieprocedure zal verlopen. Wanneer is de sluitingsdatum? Hoe kunnen kandidaten solliciteren? Moeten ze ook een motivatiebrief aanleveren? Met wie kunnen zij contact opnemen voor verdere vragen? Binnen hoeveel dagen krijgen zij feedback?

Hou het overzichtelijk

Naast dat bovenstaande punten in jouw functieprofiel moet staan, is het belangrijk ook op de volgende algemene punten te letten:

  • Zorg dat jouw functieprofiel maximaal 1 A4’tje is;
  • Schrijf korte alinea’s van maximaal 5 à 6 regels met korte zinnen;
  • Gebruik opsommingen (dit maakt het makkelijker te lezen);
  • Plaats foto’s of video’s bij de vacature om een goed beeld te geven van de bedrijfscultuur.

We hopen je zo wat verder op weg geholpen te hebben met het schrijven van een functieprofiel. Je kunt natuurlijk altijd even spieken tussen onze vacatures voor een voorbeeld.

Havenstraat 305
1271 GD, Huizen

Scroll naar boven