Content voor Ingelogde Gebruikers

Internationale werknemers: de cultuurverschillen bij werving

Een van de belangrijkste dingen waar rekening mee gehouden moet worden bij recruitment van internationale werknemers, zijn de cultuurverschillen. Niet alleen heeft elk land een eigen cultuur, maar elke regio heeft ook een eigen taal en geschiedenis. Binnen Europa zijn we vrij om te gaan en staan waar we willen. We mogen overal naartoe reizen en zelfs werken. Wanneer je op zoek bent naar een internationale werknemer, moet je rekening houden met de verschillen in cultuur. Hoe benader je internationale werknemers? Welke manier van recruitment wordt bij hun gewaardeerd?

We kunnen onmogelijk alle cultuurverschillen van alle landen gaan benoemen, maar we geven je wel een aantal leuke voorbeelden.

Duitsland

Hoewel wij ons CV proberen te limiteren tot één A4’tje, werkt dat in Duitsland wel anders. In Duitsland houden ze namelijk een “Bewerbungsmappe” bij. Dit is een map, gevuld met CV’s, een kopie van je diploma en een getuigschriften van vorige werknemers. Deze map kan soms uit wel 30 pagina’s bestaan.

Een ander opmerkelijk verschil met Duitsland is dat zij 30 vakantiedagen per jaar hebben. Ook de opzegtermijn is gemiddeld rond de drie maanden. Dit houdt in dat het wervingsproces met internationale werknemers uit Duitsland langer kan duren.

Frankrijk

In Frankrijk is het mogelijk om anoniem te solliciteren. Hoewel we hier in Nederland ook steeds meer mee bezig zijn, kijken ze er in Frankrijk niet meer van op. Een anoniem solliciteren betekent dat het geslacht, leeftijd, afkomst en naam weggelaten mogen worden op het CV. Hierdoor wordt de ongelijkheid op basis van afkomst verminderd.

China

In Nederland beginnen we een sollicitatiegesprek met een small talk van max. 5 minuten, maar in China is dat wel anders. In China beginnen ze gerust met het drinken van een kop thee, stelt de kandidaat zich eerst uitgebreid voor en houdt zelfs de organisatie een presentatie van 5 tot 10 minuten.

Cuba

Hoe normaal het voor ons is om online te werven, is dat in Cuba niet het geval. In Cuba is een internetverbinding niet vanzelfsprekend en wordt er nog een traditionele manier van werven gebruikt. Hoe? Bellen, bellen en nog eens bellen. Dit betekent dat je een groot netwerk moet hebben, om zoveel mogelijk mensen te bereiken. Het inzetten van traditionele print media, zoals kranten en dagbladen, is ook een veelgebruikte manier van werven.

Dubai

Wanneer wij in Nederland praten over een werkweek, dan hebben we het over maandag tot en met vrijdag. En dan het liefst van 09.00 tot 17.00 uur. De werkdagen en tijden in Dubai zijn heel anders, voornamelijk vanwege de warmte. In Spanje doen ze dit ook en houden ze tijdens dit tijdstip een siësta. In Dubai lopen de werktijden van 08.00 tot 13.00 en van 16.00 tot 19.00. Tevens begint het weekend hier al op donderdagmiddag en openen ze op zaterdagochtend.

Ready to go?

We hebben je nu een aantal voorbeelden van cultuurverschillen tijdens de sollicitatieprocedure gegeven. Hoewel vele hiervan best een beetje grappig zijn, is het belangrijk om je te beseffen dat je altijd rekening moet houden met deze cultuurverschillen. Voordat je op zoek gaat naar internationale werknemers, verdiep je in de cultuur van het land. Past dit wel binnen jouw organisatie? Waar moet je rekening mee houden?

Havenstraat 305
1271 GD, Huizen

Scroll naar boven