Inhoud voor Ingelogde Gebruikers

Successieplanning: hoe begin je ermee?

Elk bedrijf verliest wel eens onverwachts een werknemer die een belangrijke rol had binnen de organisatie. Of dit nou komt door gezondheidsredenen, het overstappen naar de concurrent of het gaan met pensioen, het blijft een gemis. De vraag is nu: hoe ga je dit gat weer opvullen? Succession Planning houdt in dat je een pool van getalenteerde werknemers klaar hebt staan om deze belangrijke functies zo snel mogelijk op te vullen.

Waarom gebruik je opvolgingsplanning?

Bij plotseling verlies van een belangrijke werknemer kan het veel tijd kosten voordat je een geschikte vervanger hebt gevonden. Voor langere tijd een belangrijke functie open hebben staan, is natuurlijk niet goed voor jouw organisatie. Vaak is het makkelijker om een vacature op te vullen met een interne collega. Naast dat je deze functie waarschijnlijk sneller hebt opgevuld, kost het inwerken van een interne collega ongeveer de helft van de tijd. Wij horen vooral heel veel voordelen!

Hoe begin je met opvolgingsplanning?

  1. Kijk naar de toekomst

Denk eens na over wie er op de korte termijn de organisatie zou kunnen verlaten en hou hier vast rekening mee. Denk hierbij aan een pensionering of zwangerschapsverlof. Wat betekent het als deze persoon de organisatie verlaat? Hoe zou dit de werkzaamheden binnen het team beïnvloeden?

  1. Soms is wat je zoekt heel dichtbij

Nu je in kaart hebt gebracht welke functie er eventueel vrij komt, denk eens na over wie deze functie zou kunnen opvolgen? Zijn er interne medewerkers die deze functie kunnen overnemen? Welke vaardigheden bezitten zij? En welke vaardigheden zou deze persoon nog moeten leren om geschikt te zijn voor deze functie?

  1. Goede voorbereiding is het halve werk

Leidt deze werknemer vast op voor zijn of haar toekomstige functie. Denk hierbij aan trainingen, maar ook het toewijzen van een mentor kan helpen. Door werksituaties te simuleren, kun je vast testen of de vervanger klaar is voor zijn of haar nieuwe functie.

Vaardigheden in kaart brengen

Skills mapping betekent dat je jouw medewerker test op hun sterke en zwakke punten. Door dit van al jouw medewerkers te testen, weet je over welke vaardigheden en competenties jouw organisatie al beschikt. Zo weet je ook waar je in de toekomst naar moet zoeken bij het aannemen van nieuwe werknemers. Ben je op zoek naar zo'n competentietest? Kijk dan eens naar onze competentie assessments!

Wil je meer weten over opvolgingsplanning? En hoe je een strategie kunt opzetten? Lees dan onze whitepaper!

Havenstraat 305
1271 GD, Huizen

Scroll naar boven