De beste sollicitatievragen om te stellen tijdens je sollicitatie
En, heb je zelf nog vragen? Wie 'nee' zegt, is af. Overdreven? Misschien een beetje. Maar we kunnen je op een briefje geven dat je jezelf een 1-0 achterstand geeft op andere sollicitanten als je op dit moment geen sollicitatievragen stelt. Dus bereid sollicitatievragen voor! Zo laat je zien dat je echt geïnteresseerd bent, dat je verdiept bent in de organisatie en dat je weet wat je wilt. Wij helpen je graag een handje op weg en zetten de beste sollicitatievragen voor je op een rij.
Hoe heeft deze functie zich de afgelopen jaren ontwikkeld?
Zijn de taken voor deze functie de afgelopen jaren toegenomen, dan zitten er voor jou waarschijnlijk ook groeimogelijkheden bij. Is de functie al lange tijd precies hetzelfde? Verwacht dan niet teveel groeikansen binnen deze functie. Het ene hoeft niet beter of slechter te zijn dan het andere. Kijk naar je ambities en vraag je af wat hier het beste bij past.
Wat is volgens jullie dé reden dat werknemers het hier naar hun zin hebben?
Met deze vraag kom je in 1 klap achter 2 dingen:
- Wat vindt je gesprekspartner het leukste aan zijn werk?
- En wat is de grootste drijfveer om voor dit bedrijf te werken?
Luister goed en vraag je af of het antwoord ook voorbij is bij jouw karakter en de eigenschappen die jij zoekt in een bedrijf.
Gratis bonustip: Laat op hoe het antwoord wordt gegeven. Krijg je een vlot, enthousiast en spontaan antwoord? Dan zit het wel goed. Krijg je na lang nadenken een ingestudeerd antwoord, dan is dat misschien een minder goed teken.
Wat hebben mijn voorgangers gedaan om deze baan succesvol uit te voeren?
Met deze vraag krijg je meer zicht op wat het bedrijf verstaat onder succes, hoe dit wordt gemeten en wat je in huis moet hebben om hier succesvol te zijn. Ook hier geldt: stukje zelfreflectie is op zijn plaats. Heb je in huis wat ze opnoemen?
Wat heeft de hoogste prioriteit in deze functie de komende 6 maanden?
Je krijgt niet alleen een goed beeld van waar je focus komt te liggen, je weet ook direct hoe je een goede indruk kunt maken in de eerste maanden van je nieuwe baan. Daarnaast is het ook direct een mooie vraag om helder te krijgen of de verwachtingen reëel zijn; noemt je gesprekspartner eerder 10 dan 3 doelen, dan weet je dat de verwachtingen te hoog gespannen zijn.
Welke uitdagingen kom ik tegen bij deze functie?
Is er bijvoorbeeld een heel krap budget, zijn er te weinig gekwalificeerde mensen, worden er veel overuren gedraaid of zijn er te hoge verwachtingen? Geeft je gesprekspartner aan dat er geen uitdagingen zijn, wees dan op je hoede. Iets met 'te mooi om waar te zijn'.
Als u me aanneemt, hoe ziet mijn typische werkdag er dan uit?
Dit laat je niet alleen zien dat je aan het eind van het gesprek de baan nog steeds graag wilt, het geeft je ook een beter beeld van hoe de baan er precies uitziet.
Hoe kan ik me ontwikkelen binnen dit bedrijf?
Als je op termijn door wilt groeien, dan is dit een win-win-vraag; jij ontdekt hoe je door kunt groeien, je gesprekspartner leert dat je hard wilt werken, dat je wilt blijven leren en dat je ambitieus bent.
Heeft u nog twijfels over mijn geschiktheid?
Ja, hiermee stel je je kwetsbaar op. En ja, je hebt kans dat je iets te horen krijgt waar je niet blij mee bent. Maar je laat ook zien dat je openstaat voor feedback en begeleiding en je dat je ervoor openstaat om eerlijk over zwakke plekken en uitdagingen te praten. Voor een recruiter is dit een hele waardevolle en aantrekkelijke eigenschap. Ook heb je nu gelijk de kans om twijfels weg te nemen. Doe dit trouwens wel respectvol en gefundeerd, bijvoorbeeld met goede voorbeelden.
Conclusie van deze blog? Spreken is zilver, zwijgen is fout. Bereid altijd wat sollicitatievragen voor!