Inhoud voor Ingelogde Gebruikers

Wervingsbureaus: hoe maak je de juiste keuze?

Nee, dit wordt geen 'Wij van WC-eend adviseren WC-eend'-verhaal. Beloofd. Dat zijnde gezegd: een keuze maken voor de juiste wervingsbureaus (ook wel: werving en selectiebureau genoemd) is geen appeltje-eitje. Alleen een goed gevoel is niet genoeg en met kiezen voor een bureau omdat ze zelfbenoemd expert zijn op een gebied, doe je jezelf ook tekort. Maar hoe kies je dan wél de juiste uit al die wervingsbureaus? Het bureau dat je vacatures snel en vooral goed vervult? De werving en selectie-partij die jouw wensen echt begrijpt en alleen échte oplossingen en talenten aandraagt waar jouw organisatie beter van wordt? Kortom: hoe kies je het werving en selectiebureau dat echt waarde toevoegt aan jouw bedrijf?

Wij helpen je een handje!

Generalist of specialist?

Oftewel: allround of gespecialiseerd. Allround werving en selectiebureaus kunnen vrijwel alle mogelijke functies voor je invullen; van administratief medewerker tot accountmanager. Vaak zie je binnen allround recruitmentbureaus twee modellen: recruiters die zich specialiseren in een bepaalde functiegroep, bijvoorbeeld financiën of ICT en recruiters die verantwoordelijk zijn voor alle vacatures bij één opdrachtgever. Allround recruiters worden vaak ingezet door grote bedrijven die op grote schaal verschillende rollen te vervullen hebben.

Gespecialiseerde wervingsbureaus hebben zich gespecialiseerd in een bepaalde functiegroep. Ze hebben kennis van de markt waarin de opdrachtgever opereert, hebben een netwerk binnen de functiegroep, weten wie de concurrenten zijn en hebben inhoudelijke kennis van de functieprofielen en bijbehorende benodigde competenties en vaardigheden. Voor specialistische rollen heb je een bureau nodig dat zich daarin gespecialiseerd heeft. Alleen dan voegen recruitmentbureaus waarde toe aan je bedrijf.

Ervaring met soortgelijke opdrachtgevers

Vaak hebben wervingsbureaus referenties op hun website staan. Hieruit kun je al aardig opmaken of het bureau ervaring heeft met gelijksoortige bedrijven. Hier kom je natuurlijk ook achter door de openstaande vacatures te bekijken of door in een gesprek te vragen voor welke opdrachtgevers ze werken en voor welke posities ze geworven hebben. Hoe meer overeenkomsten met jouw organisatie en behoeften, hoe beter de match tussen jou en het recruitmentbureau.

Zijn wervingsbureaus een geschikt visitekaartje voor jouw bedrijf?

Want het werving en selectiebureau dat voor jou aan de slag gaat, vormt een visitekaartje voor jouw organisatie. Zoek daarom uit hoe ze te werk gaan en welke recruiters precies voor jou aan de slag gaan. Past hun werkwijze bij die van jou? Houden ze (in grote lijnen) dezelfde normen en waarden aan en past hun communicatiewijze en -stijl bij die van jouw organisatie? Het recruitmentbureau dat voor jou optreedt, vertegenwoordigt jou als bedrijf. Verzeker je ervan dat dit matcht met jouw organisatie en corporate identiteit.

Wie is de recruiter?

Want dat is niet altijd degene met wie je het acquisitiegesprek hebt gevoerd! Leer daarom ook de recruiter kennen die daadwerkelijk voor jou aan de slag gaat als jullie samen in zee zouden gaan. voor jou aan de slag gaat als jullie samen in zee zouden gaan. Heb je vertrouwen in deze persoon? Past hij bij je bedrijf? Heeft hij de juiste kennis, ervaring en competenties om jouw openstaande vacature(s) goed in te vullen? Niet alleen het bureau, maar ook de persoon moet een goede match zijn met jouw organisatie en de behoeften.

CV-schuivers of verbinders; hoe verloopt de eerste selectie?

Er zijn, helaas, genoeg wervingsbureaus die kandidaten voorstellen zonder hen eerst face-naar-face (van, i.v.m. Corona, uitgebreid via Teams of Zoom) gesproken te hebben. Op een zeldzame gelukstreffer na kost dit zowel de kandidaat als de organisatie onnodig veel tijd. Kies daarom altijd voor een bureau dat face-naar-face selectiegesprekken doet, voordat ze kandidaten voorstellen. Dat scheelt iedereen een boel tijd en energie.

Ontdekken of wij het juiste wervingsbureau voor je zijn?

Zoals beloofd is dit geen 'Wij van WC-eend adviseren WC-eend'-verhaal geworden. Maar we willen wel graag ontdekken of wij het werving en selectiebureau zijn dat je nodig hebt! Wij maken daarom heel graag kennis, digitaal of face-naar-face. Neem contact met ons op, wij leren je graag kennen!

En dat goede gevoel waar we het in het begin over hadden? Het is geen garantie voor succes, maar het moet wel kloppen.

Havenstraat 305
1271 GD, Huizen

Scroll naar boven