Gezinsvriendelijk werkgeverschap: je kunt (en zou!) er niet meer omheen | Hire.nl
Inhoud voor Ingelogde Gebruikers

Als we één ding hebben geleerd van de Corona-crisis, gesloten scholen en kinderopvang en grootouders die niet konden oppassen, dan is het wel dat het combineren van werk en gezin topsport is. En dat is een understatement. Daarom wordt het tijd dat werkgevers hun beleid hierop aanpassen en gaan werken aan gezinsvriendelijke werkgelegenheid. Gelukkig zijn er al een aantal organisaties die het goede voorbeeld geven (en dat al enige tijd doen)!

Wat kunt u doen om een gezinsvriendelijke werkgever te zijn? We geven een paar voorbeelden. Topje van de ijsberg: dat betekent meer dan alleen vertederd glimlachen als er tijdens uw Zoom-gesprek onbedoeld een baby op het scherm verschijnt.

Waarom wilt u een gezinsvriendelijke werkgever zijn?

Kort gezegd omdat iedereen er baat bij heeft; zowel de ouders, de kinderen als de werkgever. Het gezin omdat er meer tijd voor elkaar is, de ouder omdat de PSA (psychosociale arbeidsbelasting) lager is en de werkgever omdat de werknemer gelukkiger is, veel minder verzuim vertoont en dus productiever is. Bovendien past het oude beeld van starre werkgevers die vinden dat je gewoon 'gezin + carrière moet combineren' gewoon niet meer.

Gezinsvriendelijke werkgelegenheid = flexibele werktijden

Inklokken om 08:30 en uitklokken om 17:00? Beter van niet. We kunnen u nu al vertellen dat met dit systeem heel wat gestreste ouders zich 's ochtends naar het kinderdagverblijf/de basisschool zullen haasten om gestrest en gefrustreerd hun laptop open te klappen. Wees dus flexibel als het gaat om werktijden en thuiswerken. Uw werknemer zal zich meer op zijn gemak voelen en de werkdag beter (en productiever) beginnen.

Maar denk ook aan aanvullende verlofregelingen

U kunt ervoor kiezen zich alleen aan het wettelijke verlof te houden. U kunt er ook voor kiezen om als gezinsvriendelijke werkgever een stap verder te gaan. Sommige werkgevers bieden bijvoorbeeld aanvullende regelingen waarbij ouderschaps- of geboorteverlof voor partners volledig wordt doorbetaald, in plaats van de wettelijke 70%. Denk ook aan extra verlofregelingen voor vrouwen die een miskraam hebben gehad.

Mogelijkheden voor kinderopvang

Streeft u naar gezinsvriendelijke werkgelegenheid? Oriënteer je dan ook op de mogelijkheden om kinderopvang mogelijk te maken. Er zijn organisaties die kinderopvang hebben, maar ook organisaties die hun werknemers ondersteunen door oppas beschikbaar te stellen.

Privacy en ruimte voor moeders die borstvoeding geven

Dit moet meer zijn dan alleen de voorraadkamer waar je een stoel hebt neergezet of een lege vergaderruimte die toevallig een uurtje onbemand is. Besteed hier als gezinsvriendelijke werkgever meer aandacht aan. Greenpeace heeft bijvoorbeeld een heuse lounge waar vrouwen wat privacy kunnen vinden als ze kolven en een flesje vullen. Klinkt dat overdreven? Dat is het niet. Volgens Joyce Knappen, directeur van Pro Parents en expert op het gebied van werk en ouderschap, kunnen negatieve ervaringen hiermee op de werkvloer ervoor zorgen dat moeders eerder stoppen met borstvoeding of zelfs (tijdelijk) stoppen met werken. Zeker een belangrijk onderwerp!

De meest gezinsvriendelijke werkgevers van Nederland

Intermediair heeft samen met Ouders van Nu een onderzoek gedaan naar de meest gezinsvriendelijke werkgevers van Nederland. Hoog scoorden: WNF, Hema, a.s.r. & Tony Chocolonely's. Onder andere vanwege uitgebreide verlofregelingen, een oppas- en kinderopvangservice en een heuse babybonus van Tony Chocolonely's; een extra bedrag om ouders te helpen met de extra kosten die een baby met zich meebrengt. Nu wisten we bij Hire.nl sowieso al dat chocolade altijd een goed idee is, maar nu hebben we geleerd dat chocolade zelf de beste ideeën heeft.

Havenstraat 305
1271 GD, Huizen

Scroll naar boven