Content voor Ingelogde Gebruikers

Vitaliteit van je medewerkers stimuleren: 5 redenen waarom

In ons vorige blog hebben we uitgelegd hoe je in deze Corona tijd de vitaliteit van je medewerkers verbetert. Spoiler alert: bijvoorbeeld door het faciliteren van sportmogelijkheden aan huis, zo dat scheelt je toch weer klikken. Maar vitaliteit gaat verder dan dat.  

Het draait ook om de manier van werken en leidinggeven. Je verbetert vitaliteit ook door te zorgen voor opleidingsmogelijkheden, door carrièrekansen te bieden, en te zorgen voor een positieve werksfeer waarin collega's elkaar waarderen en motiveren. Maar ook door je personeel echt te leren kennen en zo talenten, ambities en persoonlijkheid in kaart te brengen.  

Wat betekent vitaliteit?

Vitaliteit betekent dat je fysiek fit, energiek en mentaal weerbaar bent. Daardoor voel je je prettig, sta je open voor iets nieuws, ben je betrokken bij het bedrijf en neem je meer initiatief. Eigenlijk voel je hem al aankomen: vitale medewerkers zijn cruciaal voor de continuïteit van moderne organisaties.  

Maar, waarom moet je als organisatie hier nou in willen investeren? Waarom is het cruciaal om aandacht, tijd en geld vrij te maken voor een goed vitaliteitsbeleid? Wij geven je 5 redenen waarom je als de wiedeweerga aan de slag moet met de vitaliteit binnen jouw bedrijf. 

1. Een krachtig fundament van je organisatie

Je organisatie is zo goed als dat je mensen zijn. Door te investeren in vitaliteit kun je als organisatie bouwen op fysiek en mentaal fitte mensen, die goed in hun vel zitten en zich betrokken voelen bij de organisatie. Vitale medewerkers zijn essentieel om stappen te zetten met je organisatie. 

2. Een lager ziekteverzuim 

Wist je dat vitale medewerkers een lager ziekteverzuim hebben? Gemiddeld hebben vitale medewerkers tot maar liefst 6 dagen minder ziekteverzuim per jaar. Dit is in de eerste plaats fijn voor de medewerker zelf, maar zeker ook voor de organisatie. Want minder ziekteverzuim scheelt niet alleen in capaciteit, maar het bespaart ook een boel geld. 1 dag minder verzuim bespaart een organisatie €250 tot €400 per dag, dus reken uit de winst! 

3. Hogere productiviteit, minder stress en meer motivatie 

Vitale medewerkers zijn energieker, voelen zich meer betrokken en ervaren meer werkplezier. Daardoor stijgt ook hun productiviteit en zijn ze meer gemotiveerd. Een win-win voor beide partijen. 

Vitale medewerkers zijn medewerkers die minder stress ervaren. We gokken dat we je niet uit te leggen wat te veel stress met je medewerkers doet. Van groot belang dus om hier kritisch naar te kijken en met een goed vitaliteitsplan stress zoveel mogelijk te verlagen. 

4. Beter imago en betere positie in de arbeidsmarkt 

Een werkgever die geeft om zijn medewerkers en investeert in hun vitaliteit, maakt zichzelf populairder in de arbeidsmarkt. Steeds meer mensen vinden het belangrijk om te werken bij een organisatie die het beste met hen voorheeft en om hen geeft. Door te investeren in je medewerkers en hun gezondheid ben je niet alleen een goede werkgever, je komt ook bekend te staan als goede werkgever. En dat geeft je een flinke streep voor in de krappe arbeidsmarkt. 

5. Minder personeelsverloop 

Een hoog personeelsverloop wilt (als het goed is) niemand. Door te investeren in je huidige medewerkers en hun vitaliteit, zorg je ervoor dat deze mensen bij jouw organisatie willen blijven werken. Ze voelen zich goed behandeld, voelen zichzelf en hun gezondheid serieus genomen en ervaren oprechte interesse en betrokkenheid bij hun persoon. Hierdoor is de kans op verloop veel kleiner.  

Daarnaast bied je ze de kans om zichzelf nog verder te ontwikkelen en ontplooien. Dat is niet alleen fijn voor de medewerker zelf, maar ook voor de organisatie. Zo haal je niet alleen alles uit hun talent, hun loyaliteit, motivatie en betrokkenheid zal er alleen maar door groeien. 

Havenstraat 305
1271 GD, Huizen

Görgetés naar boven