Content voor Ingelogde Gebruikers

Gezinsvriendelijk werkgeverschap: je kunt (en wilt!) er niet meer omheen

Gezinsvriendelijk werkgeverschap: je kunt (en wilt!) er niet meer omheen

Als we één ding hebben geleerd van de Coronacrisis, de gesloten scholen en – kinderopvang en de opa's en oma's die niet konden oppassen, is het wel dat het combineren van werk en gezin topsport is. En dat is een understatement. Het is daarom hoog tijd dat werkgevers hun beleid hierop aanpassen en aan de slag gaan met gezinsvriendelijk werkgeverschap. Gelukkig zijn er al een aantal organisaties die (ook al langer) het goede voorbeeld geven!

Wat kun je doen om een gezinsvriendelijke werkgever te zijn? Wij geven je een paar voorbeelden. Tipje van de sluier: dat is dus meer dan alleen vertederd lachen als er onbedoeld een baby in beeld verschijnt tijdens jullie Zoom call.

Waarom wil je een gezinsvriendelijke werkgever zijn?

Kortgezegd omdat iedereen ervan profiteert; Zowel de ouders, als de kinderen als de werkgever. Het gezin omdat er meer tijd is voor elkaar, de ouder omdat de PSA (psychosociale arbeidsbelasting) lager is en de werkgever omdat de werknemer hierdoor gelukkiger is, veel minder verzuim heeft en dus productiever is. Daarnaast past het oude plaatje van stroeve werkgevers die vinden dat je gezin + carrière maar 'gewoon moet combineren' simpelweg niet meer.

Gezinsvriendelijk werkgeverschap = flexibele werktijden

Inklokken om 08:30u en uitklokken om 17:00u? Liever niet. We kunnen je nu al op een briefje geven dat er met dit systeem aardig wat gestresste ouders hun kind om de deur van de kinderopvang/basisschool slingeren om vervolgens gehaast, gestresst én gefrustreerd hun laptop op tijd open te klappen. Wees daarom flexibel op het gebied van werktijden en thuiswerken. Je medewerker voelt zich fijner en begint beter (en productiever) aan de werkdag.

Maar denk ook aan aanvullende verlofregelingen

Je kunt ervoor kiezen om je enkel te houden aan het wettelijk bepaalde verlof. Je kunt er ook voor kiezen om daar als gezinsvriendelijke werkgever een schepje bovenop te doen. Zo zijn er werkgevers die aanvullende regelingen bieden waarbij het ouderschaps- of geboorteverlof voor partners volledig wordt uitbetaald, in plaats van de 70% uitbetaling volgens de wet. Maar denk ook aan aanvullende verlofregelingen voor vrouwen die een miskraam hebben gehad.

Opvangmogelijkheden

Streef je naar gezinsvriendelijk werkgeverschap? Oriënteer je dan ook op de mogelijkheden om opvang mogelijk te maken. Er zijn organisaties die een dagopvang hebben voor kinderen maar ook organisaties die hun medewerkers ondersteunen door oppas beschikbaar te stellen.

Kolfruimte

Dat is meer dan het voorraadhok waar je een stoel in zet of een lege vergaderzaal die toevallig een uurtje onbemand is. Als gezinsvriendelijke werkgever besteed je hier meer aandacht aan. Zo heeft Greenpeace bijvoorbeeld een ware kolflounge waar je je af kan zonderen en in alle rust kan kolven. Klinkt overdreven? Is het niet. Volgens Joyce Knappen, directeur van Pro Parents en expert op het gebied van werk en ouderschap, kunnen negatieve ervaringen met kolven op de werkvloer ervoor zorgen dat moeders eerder stoppen met borstvoeding geven of zelfs (tijdelijk) stoppen met werken. Wel degelijk belangrijk om hier aandacht aan te besteden dus!

De meest gezinsvriendelijke werkgevers van Nederland

Intermediair heeft samen met Ouders van Nu een onderzoek gedaan naar de meest gezinsvriendelijke werkgevers van Nederland. Hoog scoorden: WWF, Hema, a.s.r. & Tony Chocolonely's. Onder andere vanwege uitgebreide verlofregelingen, een oppas- en opvangservice en een heuse babybonus van Tony Chocolonely's; Een extra geldbedrag om ouders te helpen met de extra kosten die een baby met zich meebrengt. Nu wisten wij bij Hire.nl al dat chocola sowieso áltijd een goed idee is, nu weten we ook zeker dat chocola zelf ook de beste ideeën heeft.

Havenstraat 305
1271 GD, Huizen

Görgetés naar boven