Content voor Ingelogde Gebruikers
De Elevator Pitch: Hoe Blaas Jij Iedereen Omver?

De elevator pitch: hoe blaas jij iedereen omver?

“Zo, vertel eens iets over jezelf!” We kunnen je op een briefje geven dat deze vraag je 9, al dan niet 10 van de 10 keer gesteld wordt tijdens je sollicitatiegesprek. En zeg eens eerlijk; hoeveel moeite heb je met deze vraag? Geen zorgen, je bent lang niet de enige. Maar omdat een mond vol tanden nou eenmaal niet zo lekker zit, helpen we je graag! We geven je een paar tips om een sterke elevator pitch in elkaar te draaien.

Een elevator wat? Een elevator pitch. Dat is een kort, krachtig verhaal waarmee je jezelf presenteert. In een korte presentatie zet je jouw talenten, krachten en ambities in de spotlight en overtuig je de ander van jouw kwaliteiten.

Wat vertel je in jouw elevator pitch?

  • Wie ben je?
  • Welke oplossing bied je?
  • Wat voeg je toe? (Wat zijn de voordelen voor de ander?)
  • Waar ben je naar op zoek?

Onze tips voor een goede elevator pitch

1. Voorbereiding is key
Net als elke andere presentatie, moet je je elevator pitch ook goed voorbereiden. Neem hier dan dus ook de tijd voor. Denk goed over bovenstaande vragen na, zorg voor een duidelijke structuur en oefen je pitch regelmatig. Pitch je pitch vooral ook bij anderen voor extra feedback.

2. Pitch jezelf, niet een geromantiseerd ideaalbeeld van jezelf
Want daar heeft niemand wat aan. De ander heeft te hoge verwachtingen van je waardoor je vanzelf een keer door de mand valt, en jij overvraagt jezelf omdat je moet voldoen aan iets wat je eigenlijk de pet te boven gaat. Zonde, toch? Precies, zorg er daarom voor dat je pitch écht bij je past. Schets bijvoorbeeld geen beeld van een heel ambitieus persoon wanneer ‘alles vanaf de 5,5 is goed’, je credo is. Wees dus eerlijk en zorg ervoor dat je pitch staat voor wie jij bent.

3. Kies een stijl die bij je past
Net zoals dat je verhaal moet kloppen met wie je bent, moet ook de stijl waarin je het vertelt, kloppen bij wie je bent. Dus niet te gemaakt, niet te ingestudeerd of opgelezen, maar een natuurlijk verhaal in de stijl zoals je normaal ook praat. Fijner om naar te luisteren en fijner om te vertellen, win-win dus!

4. Less = More
Hoe aantrekkelijk het ook lijkt om al je positieve punten op te noemen in je elevator pitch, please don’t. Want de ander onthoudt lang niet alles wat je zegt. Focus daarom op 2 (relevante) competenties en zet deze kracht bij door 2 praktijkvoorbeelden te geven waar deze competenties goed naar voren kwamen.

5. Sluit af met een vraag
Een awkward stilte na je elevator pitch wil je niet. Sluit je elevator pitch daarom af met een vraag. Bijvoorbeeld over de functie, je gesprekspartner of het bedrijf. Zo voorkom je dat je elevator pitch abrupt eindigt en raak je met een beetje geluk direct met elkaar in gesprek.

Heb je tips nodig bij het ontwikkelen of finetunen van jouw elevator pitch? Wij helpen je natuurlijk graag! Neem hier contact met ons op.

 

 

 

Havenstraat 305
1271 GD, Huizen

Scroll naar boven