Waarom de wet DBA het zzp’ers moeilijker maakt
De wet DBA, ingevoerd om schijnzelfstandigheid te voorkomen. Maar zzp’ers en andere zelfstandigen zijn er lang niet altijd bij gebaat. Wat gaat er mis?
De wet DBA
De wet DBA (Deregulering Beoordeling Arbeidsrelaties) is sinds 2016 de vervanger van de Verklaring Arbeidsrelatie, de VAR. Het doel van de wet DBA is om zzp’ers en hun opdrachtgever duidelijkheid te geven over de arbeidsrelatie die ze met elkaar aangaan.
Als de Belastingdienst oordeelt dat er sprake is over een dienstverband, dan zijn jullie samen verantwoordelijk voor de fiscale gevolgen. Denk hierbij aan de loonheffingen die de opdrachtgever moet gaan inhouden, maar bijvoorbeeld ook de gevolgen die het voor zzp’ers kan hebben voor bijvoorbeeld de ondernemersaftrek.
En hier laten we het even bij
Althans, voor wat betreft de precieze invulling van de wet dan. Veel informatie hierover kun je terugvinden op de site van de KvK, de Belastingdienst of de Rijksoverheid.
Waar gaan we het dan wel over hebben
Over de gevolgen die wij opmerken. Er is een reden dat organisaties kiezen voor freelancers/zzp’ers. Dat is omdat ze om bepaalde redenen geen dienstverbanden aan willen gaan. Bijvoorbeeld vanwege capaciteit, flexibiliteit of pieken en dalen in het werk. Maar ook omdat bedrijven minder risico lopen dan bij een dienstverband, denk hierbij aan loondoorbetaling bij ziekte of een ontslagvergoeding. Enfin, verschillende redenen dus voor organisaties om te kiezen voor de flexibiliteit van freelancers/zzp’ers.
Wat gebeurt er dan?
We merken dat organisaties/instanties geen risico willen lopen dat hun opdracht uiteindelijk (in de ogen van de Belastingdienst) toch lijkt op een dienstverband. Daardoor zou het kunnen gebeuren dat voor bepaalde opdrachten zzp’ers, freelancers en zelfstandigen worden uitgesloten en genieten kandidaten die door leveranciers worden aangeleverd, de voorkeur. Bijvoorbeeld professionals die gedetacheerd worden. Dit omdat deze professionals al een dienstverband hebben bij een detacheringsbureau waardoor de organisatie geen risico loopt toch als werkgever te worden gezien.
Wat kan je doen?
Natuurlijk kan je gewoon als zzp’er of zelfstandige aan de slag blijven. Het is alleen heel belangrijk om je precies aan de regelgeving te houden door in ieder geval een modelovereenkomst af te sluiten met je opdrachtgever. Daarnaast kun je merken dat het lastiger is om opdrachten te vinden doordat organisaties en instanties het risico van boetes of naheffingen proberen te vermijden.
Midlancen of detacheren
Een manier om helemaal van deze regels af te zijn en toch verzekerd te zijn van wisselende en uitdagende opdrachten is het kiezen voor detachering of midlance via HIRE.NL. Midlance is het model waarbij de zekerheid hebt van een vast contract, terwijl je geniet van de (keuze)vrijheid van het freelancen.
Ook kun je kiezen voor detachering. Bij detachering sta je op de loonlijst bij een detacheringsbureau en huren bedrijven je voor een bepaalde periode in. In beide gevallen sta je bij ons op de loonlijst, maar geniet je toch van verschillende opdrachten en -opdrachtgevers, zonder je zorgen te hoeven maken over wet- en regelgeving en, niet heel onbelangrijk, acquisitie.
Wil je hier meer over weten? Laura vertelt je graag alles over de mogelijkheden.