Content voor Ingelogde Gebruikers

Thuiswerken: hoe blijft jouw team gemotiveerd?

We leven in, op zijn zachtst gezegd, een bijzondere tijd. Een uitgebreid epistel over Corona, de ontwikkelingen en de verwachtingen, dat gaan we hier niet doen. Wel willen we je helpen om zo goed mogelijk met de huidige werksituatie om te gaan. Daarom geven we je graag tips om het teamgevoel en de motivatie van je medewerkers zo goed mogelijk te houden terwijl zij thuiswerken.

Stay in touch

Niet alleen om een vinger aan de pols te houden, maar vooral om het contact onderling en (dus) het teamgevoel in stand te houden in tijden van thuiswerken. Face-to-face vergaderen zit er niet meer in, maar er zijn plenty online alternatieven. Bij Hire.nl houden wij elke ochtend een standup via Microsoft Teams. Zo weten we van elkaar wat er speelt, wie waarmee bezig is en wie er hulp kan gebruiken. En we houden de teamspirit in tact doordat we elkaar dagelijks spreken en zien (want ja, we bellen mét beeld. Dus uit bed rollen en achter de laptop springen is, op de natural beauties na, geen optie.)

Ben beschikbaar

Waar je op kantoor wat sneller bij elkaar naar binnen loopt om wat te vragen, kun je met thuiswerken een wat grotere barrière hebben. Stimuleer je collega’s daarom om vooral te chatten, bellen of appen wanneer er vragen zijn of ze ergens tegenaan lopen. Plan daarnaast regelmatig één-op-één-gesprekken in. Gebruik deze gesprekken om te checken hoe het met je medewerker gaat. Zo ben je op de hoogte, verlaag je de contact-drempel en versterk je het teamgevoel.

Blijf successen vieren

Want dit is juist nu belangrijker dan ooit. Vergeet daarom niet om successen te blijven vieren. En dan bedoelen we niet een hoger salaris, maar een digitaal schouderklopje, een virtuele borrel, een ‘survivalkit’ of een kaartje. Je medewerkers voelen zich gewaardeerd, voelen de bevestiging dat ze goed bezig zijn en zullen daardoor blijer en zelfverzekerder zijn. Hiermee draag je niet alleen bij aan de persoonlijke groei, maar ook aan de collegialiteit, het teamgevoel en de betrokkenheid.

Communiceer!

Gebrekkige communicatie zorgt voor geruchten, speculaties en dus onrust. En dat is voor alle partijen slecht. Communiceer daarom regelmatig, en doe dat transparant en helder. Wees open over de ontwikkelingen binnen het bedrijf, wat (op de korte termijn) de verwachtingen zijn en welke (on)mogelijkheden jullie hebben. Wees hierbij transparant en eerlijk, zelfs als je slecht nieuws hebt of nog niet alle antwoorden hebt.

Stel realistische doelen

In deze Corona tijd ziet het thuiswerken er anders uit dan het thuiswerken voor deze crisis. Je medewerker werkt niet sporadisch, maar structureel thuis. Met niet alleen afleidingen van een thuiswerkende partner en kinderen maar ook onbewuste afleiding door alles wat er speelt op Corona gebied. Niks werkt meer demotiverend dan doelen die niet behaald kunnen worden. Stel daarom realistische, haalbare doelen. Als jullie deze doelen en de progressie daarnaartoe dan ook nog dagelijks bespreken tijdens de digitale stand-up, dan komt dat het teamgevoel helemaal ten goede.

Havenstraat 305
1271 GD, Huizen

Scroll naar boven